INNOV technisch adviesbureau INNOV technisch adviesbureau
levert ingenieursdiensten voor
technische installaties en machines
Ontwerp, engineering, begeleiding
realisering, management, CE-markering
engineering van elektrische, hydraulische, pneumatische, mechanische aandrijvingen

De nieuwe machinerichtlijn; Verplichtingen en kansen voor machinebouwers en gebruikers

MachinerichtlijnDe komst van de nieuwe machinerichtlijn zorgt voor wijzigingen in de machinebouw, maar biedt vooral veel nieuwe mogelijkheden voor veiligheidsoplossingen. Elektronica en software hebben zich bewezen als betrouwbare optie om machineveiligheid te realiseren. Niet alleen in besturingen met veiligheids-PLC’s, programmeerbare veiligheidsrelais en/of bussystemen, maar ook in de vorm van intelligente sensoren en vision. De noodzakelijke details zijn niet in de machinerichtlijn opgenomen maar vinden hun plek in speciaal hiervoor toepasbare normen. Een trio van drie belangrijke nieuwe normen zet daarbij de toon, terwijl oude bekende normen die hun sporen op veiligheidsgebied hebben verdiend binnen afzienbare tijd het veld moeten ruimen. Zo komt er in 2011 een eind aan de bekende veiligheidscategorieën B, 1, 2, 3 en 4 uit de EN 954-1. Het stokje wordt overgenomen door de EN-ISO-13849-1 en de EN-IEC-62061.

De NEN-EN-IEC 60204-1, de norm voor elektrische uitrusting in de machinebouw en industrie, was al aangepast. Deze elektrotechnische- en besturingstechnische norm maakt de weg vrij voor het realiseren van een veiligheidsbesturing op basis van elektronica en software. Daarnaast krijgen we in plaats van veiligheidscategorieën te maken met Performance Level en Safety Integrity Level; twee nieuwe termen voor veiligheidscircuits gebaseerd op systeemgedrag en faalkans.

De bovengenoemde normen zijn niet alleen van toepassing op nieuwe machines, ze zijn ook toepasbaar voor de bestaande, veelal niet CE-gemarkeerde machines. De richtlijn Arbeidsmiddelen zorgt voor de verplichting om ook deze groep machines veilig te maken. Deze richtlijn maakt deel uit van de Arbowetgeving, waardoor het in de dagelijkse praktijk de kracht van wet heeft. Het is dan ook een belangrijke ontwikkeling voor zowel machinebouwers als voor gebruikers en technische diensten die werken met machines die niet CE-gemarkeerd zijn. Dit betreft een groot deel van het Nederlandse machinepark bij productiebedrijven en andere takken van industrie!


top top ingenieursbureau

Van sensor tot directiekamer.

sensor voor het tellen van flessen Over bomen en bos in ICT voor industriële automatisering. In veel moderne productiebedrijven is SCADA niet meer weg te denken. SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) is een automatiseringslaag tussen productie en kantooromgeving, en heeft de volgende kenmerken: lees meer ...


Download richtlijnen en informatie over regelgeving en CE-markering.

U kunt richtlijnen en informatie over Europese regelgeving en CE-markering downloaden op de downloadpagina.

top top ingenieursbureau

  home technisch adviesbureau Email naar ingenieursbureau print pagina technisch advies site map ingenieursbureau innov   © INNOV 2010 vorige pagina technisch adviesbureau